Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τσιγαρίδες

01 Μάρτιος, 2021

Οι σπιτικές, παραδοσιακές τσιγαρίδες, με τον αυθεντικό τρόπο του παρελθόντος είναι ένας μεζές που μπορείς να απολαύσεις με καλή παρέα, με κρασί, τσικουδιά ή τσίπουρο. Ήταν παλιό έθιμο, και το συνεχίζουν και σήμερα παραμονές Χριστουγέννων αλλά και τσικνοπέμπτη να φτιάχνουν τσιγαρίδες. Μαζί με λουκάνικα, παϊδάκια, μπριζόλες στα κάρβουνα, μοσχομυρίζει το σύμπαν στη γειτονιά. Για πότε αδειάζει το πιάτο χαμπάρι δεν το παίρνεις. Ανάρπαστο γίνεται το ξεροψημένο και λαχταριστό έδεσμα. Η συνταγή είναι απλή, αλλά είναι λίγο κουραστική γιατί τα κομμάτια του λίπους χρειάζονται συνεχώς ανακάτεμα για να μην κολλήσουν. Το αποτέλεσμα όμως μας αποζημιώνει.

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό με λίπος και δέρμα
  • 1 κουταλιά θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και πλένουμε πολύ καλά, σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα.
  2. Στην αρχή ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να απορρόφηση τα υγρά που έχει κρατήσει από το πλύσιμο.
  3. Στη συνέχεια, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από το μισό.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ανακατεύοντας πολύ συχνά.
  5. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζουμε προσεκτικά το λίπος και σουρώνουμε. Κρατάμε το λίπος σε γυάλινα βάζα σε περίπτωση που  θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες παρασκευές.
  6. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στις τσιγαρίδες με το υπόλοιπο  λίπος που έχει παραμείνει στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά.
  7. Όταν είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε ένα πιάτο για να τις απολαύσουμε ζέστες ή εάν θέλουμε να τις αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο βάζο ή πήλινο  σκεύος και τις διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετό διάστημα.  

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store